1.  

Henneman of Heijmans  

 

Jos  Heijmans     CIJFERS

 

Wat zeggen cijfers?
Het aantal misdrijven is gedaald, vooral ook omdat het aantal aangiftes is afgenomen ten opzichte van voorafgaande jaren. Maar… onder het motto ” bespaar jezelf de moeite” blijkt een aantal onfortuinlijke slachtoffers er voor te kiezen om het maar te laten voor wat het is. Aangifte doen per internet is misschien ook wat lastig als bijvoorbeeld net je laptop of je Iphone is ontvreemd. En bovendien (volgens de politietop) heeft de agent ook helemaal geen tijd voor dit soort gedoe. Raar, maar (blijkbaar) waar. Ik las deze week een stukje in de regionale krant dat een oudere mevrouw had geprobeerd om aangifte te doen van de diefstal van haar portemonnee. Was niet helemaal gelukt, want het moest in principe via internet, en dat was voor de dame met de respectabele leeftijd nou net even iets te veel gevraagd. Enfin, er zat behalve een stel pasjes ook maar twintig euro in haar portemonnee en de aangesproken agent had gesuggereerd dat de dievegge (want mevrouw had de dader met eigen ogen gezien) haar eigendommen (de bankpasjes verzekeringspasjes en zo meer, behalve het geld) waarschijnlijk wel zou “dumpen” bij het gemeentehuis. Dus dat ging wel goed komen. De agent kreeg deels gelijk, de pasjes met portemonnee werden even later terug gevonden in een andere winkel, waar de dievegge zich in alle haast van alle bewijslast had ontdaan. Meer dan twintig euro viel er blijkbaar voor haar niet te halen. En de agent had dankzij zijn inzicht geen onnodige energie gestoken in een op voorhand al niet op te lossen misdaad. Ergo, hij vond het verstandiger om het hele voorval maar vlug te vergeten, want dat zou alleen maar leiden tot zinloos papierwerk, zoals het hele gedoe vastleggen in een proces-verbaal, waar toch niemand iets mee zou gaan doen of iets mee van plan was. Kortom de misdaadteller bleef in dit geval dankzij deze agent op nul staan. Geen aangifte, geen misdaad (diefstal) en daarom was deze actie van de agent vooral goed voor de statistieken ( en natuurlijk voor de dievegge).
Het aantal werkeloze ouderen in de ww. loopt terug. (Uh, lees het aantal ouderen met een ww.-uitkering loopt terug). Dat komt vooral omdat ze langdurig werkeloos… ( sorry) werkzoekend zijn en na een tijdje hun uitkering hebben zien opdrogen. Met een beetje “geluk” zijn ze nog net in de bijstand beland. Er is een budget van vele miljoenen om de oudere werkzoekende ( want dat is de goede term voor de doelgroep) aan een baan te helpen. Veel succes valt er niet te melden, maar met wat fantasie vertellen de cijfers een ander verhaal en politici en verantwoordelijke bestuurders proberen er op die manier nog iets van te maken, en beweren “het aantal werkzoekende ouderen neemt af… kijk maar naar de cijfers”.
De pensioenen van een paar miljoen ouderen zullen niet aan het kortingsregime kunnen ontsnappen. De renteopbrengst is te laag en als ook de rendementen op de beleggingen. Dus… de pensioen-spaarpotten raken leger en leger, maar vooral ook de spaarpotten van de pensionado’s. Echter volgens de publicaties valt dat best mee, want kijk maar naar de cijfers… er zit gemiddeld nog geld genoeg bij deze groep, dus gemiddeld zal het allemaal wel loslopen. Maar ja, wie is eigenlijk die bemiddelde gemiddelde, die zorgeloos uitkijkt naar de dag van morgen?
Nog meer cijfers. Niet meer dan 10.000 vluchtelingen per jaar toelaten in ons landje… Goed gesproken Halbe, maar wel even met de diverse krijgsheren overleggen, dat ze wel hier rekening mee dienen te houden en dus niet zo maar te hooi en te gras ergens een oorlogje kunnen beginnen, tenzij ze op voorhand kunnen garanderen dat het niet uit de hand gaat lopen en vooral het aantal vluchtelingen binnen het aangegeven quotum blijft… of in elk geval niet onze kant wordt opgestuurd.
Simpel toch en vooral goed blijven tellen lijkt me.
Zo zie je maar, alles is relatief. Als je twee enen hebt, dan heb je er twee, maar als je een twee hebt dan heb je nog geen twee enen. Johan “nummer 14” Cruyff was een meester in dit soort filosofietjes, en misschien zit het daar juist wel in. Niks verklarende cijfers en opgepoetste getallen of statistieken, maar gewoon met gezond verstand vaststellen wat er aan de hand is. En bedenk… wat er niet is, dat is er niet en niets doen wordt soms maar al te gemakkelijk vertaald in succes.

 Jos Heijmans