Henneman of Heijmans  

 

Jos Heijmans   Bijzonder... (05)


Bijzonder… (5)


Bijzonder… (5)

Kort geleden zag ik Hans Klok in een praatprogramma, die vertelde over zijn “transfer” naar Las Vegas. Voor hem dus weer een nieuwe poging om Amerika te veroveren en met zijn capaciteiten moet dat eigenlijk gewoon maar eens gaan lukken. In de wereld van goochelaars en illusionisten is Hans groots en soms ongeëvenaard. Knap hoor, vooral omdat er veel concurrentie op de loer ligt. En dan bedoel ik niet zozeer op het vakgebied van Hans, waar vooral glamour en show belangrijke en schier onmisbare elementen zijn. Nee, ik doel hier op het gegoochel van sommigen onder ons (of boven ons) met cijfers en hele en halve waarheden, en het “en passant” geven en ontnemen van illusies.
Zomaar een greep uit de laatste weken.
De koopkracht neemt toe, de belastingdruk ( voor de gewone man) ook, de lonen stijgen nauwelijks.
De kosten van levensonderhoud zijn mede door de btw-verhoging en de energiebelasting belangrijk gestegen. Ra, ra… hoe kan het dat we er op vooruit gaan ( of geldt dat alleen voor trouwe volgers van onze regering.
Subsidies voor elektrische auto’s rijzen de pan uit, maar een elektrische auto voor de gemiddelde Nederlander is onbereikbaar (diezelfde Nederlander dus, die blijkbaar wel de zaak financieel mee mag ondersteunen.)
Een rapport over het wel en wee en de vermeende “uitstapjes naar vriend Poetin” van oom Donald, de baas van de USA, wordt versierd (of moet ik zeggen ) ontsierd door bijna ontelbare zwarte balkjes. Ach, soms is het blijkbaar beter om de dingen niet weten.
De pensioenen in Nederland staan onder druk, er is genoeg ik kas, maar geen rendement?
Wat doen ze daar verkeerd…? Het aantal vermogenden groeit snel, maar blijkbaar zit dit ras slimmeriken niet bij onze pensioenfondsen.
Het aantal wijken met huizen boven het miljoen neemt toe, de mensen met huurschulden in het lagere segment van onze bevolking trouwens ook. Er zijn ondertussen te weinig woningen, maar gelukkig stijgen de prijzen niet zo hard meer. Dus vooral voor de starters onder ons, lijkt de druk om naar een passende betaalbare woning te zoeken er wel af, als ook de kans op enig succes. Gewoon thuis bij pa en ma blijven wonen, totdat die… nou ja misschien valt het ook een keer mee.
De Notre Dame heeft een flinke brandschade opgelopen. Binnen “no time” zijn er voldoende fondsen beschikbaar gesteld om de basiliek…uh kathedraal te herbouwen. Dus goed nieuws lijkt me. Hoewel…de Gele Hesjes zullen daar misschien wel een beetje anders overdenken.
Ajax staat in de halve finale van de Champignons League… en heeft ondertussen ruim negentig miljoen binnen geharkt. Goed werk Mark en Erwin, we doen weer mee. In een Engelse krant is men overigens wel heel erg realistisch. Volgens deze krant is Ajax als een mooie vlinder, dus geniet er van want voordat je het weet is deze vlinder dood. Leeggezogen, en opgevreten door het grote geld. De Amsterdamse vriendenclub zal ongetwijfeld ten prooi vallen aan manipulatie en kinnesinne. Waarom hij wel, en ik niet, waarom…? Leve de zaakwaarnemers. De goochelaars met dikke beurzen zullen alles uit de hoge hoed toveren ter bevrediging van hun zucht naar macht en aanzien. Zo gaat dat nou eenmaal.
Maar… er is nog hoop.
Ik hoorde een man namens Staatsbosbeheer min of meer toegeven dat er de laatste tijd wel heel bomen zijn gekapt. Toen er terecht werd gesteld dat dit hoogst merkwaardig is, zeker in een tijd van global warming en overmatige co2 uitstoot, verzekerde de man dat men dat zelf ook raar vond en daarom hadden ze dit punt recentelijk dan ook in de vergadering ingebracht... van uh drie weken geleden.
Kijk, Hans Klok zal in Las Vegas zijn publiek moeten “misleiden” om het te kunnen imponeren en om zo tot succes te komen. Maar hoe gemakkelijk gaat het die andere goochelaars en illusionisten af, die met halve en hele waarheden onze dagen zo bont kleuren. Moeiteloos en ongestraft vertellen ze hun verhalen en sturen ze nepnieuws de wereld in. En dat blijft toch wel bijzonder. Dus wat dat betreft…leve Hans, want bij hem weet je tenminste wanneer je beet wordt genomen.
     

Jos Heijmans

 

 

 

 

 

 

 

 

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Jos Heijmans