Henneman of Heijmans  

 

Jos Heijmans   Bijzonder... (01)

 

Bijzonder… (intro)

“Bijzonder…” gaat weer verder waar “De verbazing voorbij” ophield. Eindelijk weer eens wat meer tijd voor iets anders (na het voltooien van twee nieuwe romans). Gelukkig heb ik er weer zin in en daarmee genoeg inspiratie om de draad weer op te pakken. Of moet ik zeggen, de pen weer ter hand te nemen. Figuurlijk dan, want “schoonschrijven” is nooit mijn ding geweest. Ik ben links, en dan is het soms een beetje lastig om er geen zooitje van te maken. Zeker omdat ik als ik al schrijf, ik dat meestal met echte inkt (vulpen) probeer te doen. Enfin, ik daag mezelf uit. Voorlopig maar eens 15 afleveringen, afgewisseld met 20 korte verhalen van mijn alter ego Jacob Henneman.


Bijzonder… (1)

Elrieke

Zondagmiddag…Nieuwkuijk. Locatie, de gebedsruimte van de (voormalige) abdij Mariënkroon.
Cultuurtoren Hoisoirde heeft daar een concert georganiseerd met Elrieke van Gelderen. Wie…?
Juist ja, Elrieke van Gelderen.

14.00 uur

Elrieke begroet haar publiek en ze pakt haar gitaar. Rechts van haar staat een tablet met daarop een foto van Leopold Geldtmeijer legt ze even later uit, haar helaas overleden leermeester en inspirator.
Als de eerste akkoorden van haar gitaar de ruimte vullen en ik kennis maak met de vocale kwaliteiten van Elrieke ben ik verrast… uh… zeer aangenaam verrast. Halverwege haar optreden probeer ik haar kwaliteit te plaatsen. Elrieke… tjeetje. Wat een dijk van een stem heeft ze, een mix van Joan Osborne, Linda Thompson, Laura Malding… De zuiverheid van Linda Ronstadt, het bereik van Laura Nyro, de power van Beth Hart… de soul van Sandy Denny. Ik roep mezelf tot de orde. Nee, ik moet hier meteen mee stoppen, want hiermee doe ik Elrieke te kort. Ik luister naar Elrieke van Gelderen, een hemels optreden in een goddelijke omgeving. Ik ben een ware muziekliefhebber en altijd op zoek naar bijzondere zangers en zangeressen of bands, en nu zomaar op een mooie dag in maart, in Nieuwkuijk maak ik kennis met zo’n bijzondere zangeres, een bijzondere singer-songwriter. Nederland staat in de rankschikking van de gelukkigste landen op deze aarde op de vijfde plek. Maar daar is wat mij betreft geen rekening gehouden met Elrieke, want in dat geval stonden we vast en zeker nog wel een plaatsje of wat hoger.
 
17.00 uur

We rijden naar huis, mijn dochter en ik.
‘Heb je genoten…?’ vraagt ze aan mij.
‘Volop,’ antwoord ik. ‘Verrassend optreden, wat een internationaal geluid.’
Ik kijk ondertussen naar de twee cd-tjes, voor mij een tastbaar bewijs dat ik erbij was. Nee, gelukkig heb ik dit dus niet gedroomd.


Jos Heijmans

 

 

 

 

 

 

 

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Jos Heijmans