Henneman of Heijmans  

 

Jos Heijmans   De  verbazing voorbij 7 

 

De verbazing voorbij (7) – De wereld op z’n kop

Soms heeft een mens geluk. Net op het moment dat ik me zelf af zat te vragen waar ik het in deze column over zou gaan hebben, hoorde ik van het gedoe rondom de Nederlandse Turken, of zijn het de Turkse Nederlanders…? Want om eerlijk te zijn haak ik hier even af. Maar goed hoe dan ook, ik kan me vinden in het standpunt van onze regering dat het niet wenselijk is om het propaganda voeren voor “buitenlandse aangelegenheden” zomaar toe te staan, en zeker niet als het gaat om zaken die niet helemaal (of is het helemaal niet?) stroken met de gangbare normen, waarden en gedachtengoed, die wij als Nederlanders proberen uit te dragen en waar we zo voor staan.
Raar, dat vriend E. ons nazi’s noemt en ons landje zelfs kwalificeert als bananenrepubliek. Ik neem aan dat hij vroeger opgelet heeft op school en dat beide begrippen met de beste wil van de wereld niet toepasbaar zijn op het gedrag van ons kleine landje. Maar goed, het kan natuurlijk ook zijn dat hij andere boekjes heeft gelezen. Het zou zomaar kunnen.
Voor zo ver ik de feiten ken ( en helaas ook niet meer of minder dan door het “raadplegen” van de beschikbare berichtgeving) begrijp ik dat de Nederlandse regering het niet zo’n goed plan vond, dat van die Turkse werving van stemmen voor het beoogde doel van vriend E. Daar werd door vriend E. en zijn volgers echter heel anders over gedacht. Er volgde een provocatie door het sturen van ene mevrouw K. en dat liep een beetje wat uit de hand. Mevrouw K werd duidelijk gemaakt dat ze niet gewenst was, en dat vond mevrouw K. niet erg charmant van de Nederlandse regering. Dus mevrouw K. kon vertrekken en werd uitgeleide gedaan naar onze Oosterburen. Ze klaagde dat ze schandalig en bruut was behandeld. Tja, wat is bruut…
“Het kan verkeren,” zei Bredero. Stel, dat onze Geert had besloten om op “luidruchtige” wijze wat zieltjes te winnen in Turkije (er zullen daar vast en zeker wel Turkse Nederlanders wonen, en sowieso verblijven daar een aantal voetballers). Ik heb het vage vermoeden dat Geertje in eerste instantie een gedwongen verblijf in het vooruit zicht zou worden gesteld (in het beste geval een gedwongen verblijf in een of ander hotel) en dat er vervolgens een heel bataljon diplomaten aan het werk kon worden gezet om heer Geert weer veilig en wel en dus zonder kleerscheuren naar Nederland terug te kunnen laten keren.
Ik vind het allemaal wat overtrokken. Het klinkt een beetje op z’n minst tamelijk verongelijkt. Eerst de zaak provoceren en dan klagen dat er op wordt gereageerd. Volgens E. zijn het zijn landgenoten, al die Turken die hier wonen en werken, en die hun kinderen hier naar school sturen en gebruik maken van onze voorzieningen, die hier geboren worden en hier sterven. Medelanders die vooral deel uitmaken van onze samenleving. Goed gedaan meneer E., dat is echt een goede uitspraak zo net voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het zal menig Nederlander over de streep trekken en heer Geert nog eens extra sterken om zijn gelijk te halen. Eigen volk eerst…
Wat ik me wel afvraag waar nou die eenheid in Europa voor staat. Het zou passend zijn, als men in Brussel ook iets over dit gedoe zou zeggen. Maar zoals altijd… tja die zijn veel te druk met zichzelf.
Kortom, het is een storm in een glas water, of zou het ook zomaar kunnen zijn dat we hier te maken hebben met een opmaat naar het door E. aandragen vergelijk met Nazi-Duitsland en dat het geroep van “Rotterdamse” Turkse demonstranten van leuzen zoals  “vuile Joden” een voorbode is wat we zo de komende jaren uit die hoek mogen verwachten. En dames, heren politici in Nederland en zeker ook in Europa, zeg dan niet “wir haben es nicht gewusst“.  

 

Jos Heijmans

                  

iedereen veel wijsheid toegewenst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Jos Heijmans