1.  

Henneman of Heijmans  

 

Jos  Heijmans     "Pleurt op"

“Pleurt op”

Tjonge, dat was nog eens een uitspraak van onze premier. Met verbazing heb ik zitten kijken naar het geworstel van de diverse partijleiders tijdens de beschouwingen in de dagen na Prinsjesdag. Leiders, die pretenderen nogal wat moeite te hebben met deze “heldere” manier van uitdrukken van meneer Mark. Plotseling wordt er door de debaters gesuggereerd dat onze politici wel degelijk normen en waarden voorstaan. En zelfs meneer Geert W. liet zich van zijn beste kant zien. Maar even voor mij… waarom al die ophef? Rutte was gewoon “glashelder” met wat hij bedoelde en ik denk ook dat hij goed is begrepen, door welke medelander dan ook. In elk geval door degenen die hij hiermee op hun gedrag wilde aanspreken en bovendien zal de door Rutte gebezigde taal deze jongeren totaal niet vreemd in de oren hebben geklonken. Maar goed, tot zover de bezigde (en bekritiseerde) omgangvorm van onze premier.
Kijk, het mag geen discussie zijn, dat als mensen zich in dit land niet thuis voelen, en daarom maar menen rotzooi te moeten trappen en zich met geweld af te moeten zetten tegen de normen en waarden van dit land, zich hiermee zelf min of meer buiten de maatschappij plaatsen. Een goede raad zou kunnen zijn om dan maar de biezen te pakken en het heil ergens anders te gaan zoeken om daar vervolgens dan wel gelukkig te worden. Vrij uitreizen mag, vrij inreizen dan niet meer. Opgestaan is plaats vergaan. Maar misschien… is deze gedachte wel wat te simpel. Misschien wel veel te simpel. Ergo, zo werkt het niet. De ellendigheid is vooral het gevolg van een falend beleid, en dat mag de politiek zich wel degelijk aanrekenen. Je kunt die onvrede niet zomaar even afwimpelen op groepen gefrustreerde jongeren. Die kunnen er in beginsel niet al te veel aan doen. Zij hebben er niet om gevraagd. Net zo min als Molukkers die in de jaren vijftig in kampen werden weggestopt, bij voorkeur zo ver mogelijk van de bewoonde wereld, en toen er totaal geen oog was voor de toekomst van de volgende generatie. En zo is dat in de tachtiger en negentiger nogmaals maar eens stevig overgedaan. Over ezels gesproken…. Getto’s creëren en vooral “die buitenlanders” dat laten doen waarvoor ze hier naar toe waren gehaald. Werken en niet zeuren, min of meer als een vorm van moderne slavernij. Uh…misschien is dat net even te ongenuanceerd, maar dat wij in onze welvaartmaatschappij betrokken waren en nog zijn met het wel en wee van deze immigranten-werknemers kan toch ook niet worden gezegd. De mond vol van integreren, maar dan wel zoals dit het beste en voordeligste uit komt. Hebben we het over fatsoens- en omgangsnormen, dan hebben we het over iets wat wij al tijden uit het oog zijn verloren. Het is maar al te vaak een kwestie van “ieder voor zich en God voor ons allen”. Het eigen (grote) ego groeit en groeit en is het enige dat telt, de rest is eigenlijk maar bijzaak. Ik, en de rest kan stikken. Als ik die politieke leiders uren hoor debatteren over het gebruik van het woord “oppleuren” dan vraag ik me af wiens doel men hiermee eigenlijk dient. Ik denk oprecht het eigen… zo van “hé, kijk mij eens, hoe begaan ik ben met het lot van die ander. Hoe ik voor ze op kom”. Maar tussen de regels door meen ik toch echt te kunnen horen, “Stem op mij…stem op mij”.
Over fatsoen gesproken. Al met al dus niet meer dan ordinaire mooipraterij. Farizeeërs in een tempel, die wij de Tweede Kamer noemen. Het parlement voor en van iedereen. Kom nou toch… Debatteer dan over het echte probleem, en niet over een paar woorden van een premier die zich terecht opwindt over een misstand. Sta op uit uw zetels en ga naar die wijken, daar waar het er zo moeilijk aan toe gaat. Daar is het doen. Voer daar de discussie en kom daar samen tot voorstellen en oplossingen. Debatteren in de geborgenheid van een “verwarmd” Haags gebouw heeft niet zoveel effect.
Deze week las ik over een onderzoek dat mensen met een dialect moeilijk in aanmerking komen voor de betere banen. Discriminatie? Nee, niet in mijn optiek. De eerste voorwaarde om elkaar te begrijpen is dat je in elk geval snapt wat de ander zegt. In huiselijke sfeer maakt het niet zoveel uit, maar in gezelschap of in een baan, of het nou dienstverlening is of achter een lopende band, of directeur of arts, het is toch niet abnormaal als je daar de taal spreekt die de ander bereikt. Dus gewoon Algemeen Beschaafd Nederlands voor iedereen. Voor en door Jan en alleman, door iedereen die actief en positief aan onze samenleving mee wil doen. En als er dan nog iemand een keer tegen je zegt “dat je op moet pleuren”, dan hoef je alleen maar te laten merken dat je niet helemaal snapt wat wordt bedoeld. Dat je het niet vat, Dat scheelt een hoop gedoe lijkt me en houdt het allemaal volstrekt helder. Misschien leidt het nog wel tot een vruchtbare discussie, opbouwend en tot wederzijds respect? O ja, en ook dit nog even. Over die manifestatie van Ieder1 werd door de politiek nogal laatdunkend gedaan. Waarom eigenlijk? Dit leeft gelukkig ook in onze samenleving en het is heren en dames politici, dus niet alleen maar kommer en kwel met integreren in onze multiculturele samenleving. Make love and peace, and no war.

 
 Jos Heijmans