8- Karakter - vervolg

 

N

aast het karakter van de hoofdpersoon of hoofdpersonen is de aard van het verhaal natuurlijk van belang. Waar gaat het over…? Is het spannend, romantisch, spookachtig, humoristisch, vrolijk, droevig of misschien heeft het wel van alles wat. Maar let op… minestronesoep met een flinke vleug tutti frutti en een scheut azijn met wat peper en suiker, ach… dat wordt al gauw te veel van het goede en nauwelijks meer te verteren.

Dus of/of en liever niet te veel en/en. Dat leidt alleen maar tot verwarring en voordat je het weet, heb je de lezer het bos ingestuurd zonder kaart, kompas of navigatie. De bomen en struiken beperken het zicht en een verdwaalde lezer, is een verloren lezer. Uh, valkuilen… dat mag wel, want die houden namelijk de aandacht vast.

 

En als je het eens bent geworden over de tijd, de situatie, de omgeving, en de strekking, en een ( mogelijke) einde, dus eigenlijk het inhoudelijke, dan kun je los. En ga dan ook los. Die screening komt later wel.

Want ach, zo’n verhaal ontwikkelt zich vanzelf wel en die hoofdpersonen of personages in het algemeen, ach die redden het heus wel. Dus, er zijn geen gegronde redenen meer om te aarzelen of terughoudend te zijn. Nee, het wordt tijd, het spel moet nu echt op de wagen.

 

Ik realiseer me dat voor mij nu ook het moment is aangebroken om te starten… om te beginnen aan het verhaal van Grace Vandijk. De eerste zin zal zeker niet zijn “er was eens”, maar wordt: “Het regent in Amsterdam. Ik staar naar buiten en ik zie het IJveer in de richting van Amsterdam-Centraal varen. Ik woon sinds een paar dagen in het voormalige appartement van mijn vader. Een heerlijk plekje, ik voel me bevoorrecht.”

 

Vanaf nu moet Grace vol aan de bak en ik ben aangewezen persoon om haar daarin te begeleiden. Vanaf de eerste letter is ze afhankelijk van mijn hersenspinsels en fantasie. Ze zal het moeten doen met wat ik voor haar in petto heb en waarvan ik denk dat ik de lezer ermee kan plezieren. Want daar gaat het tenslotte om, niemand schrijft alleen maar voor zichzelf.

 

En oh ja, “Doe eens wat anders, schrijf een boek…” Ach het is maar een titel. Doe wat je wilt, en doe vooral de dingen waar je blij van wordt.

 

(Voorlopig) Einde